Hoe verloopt je opleiding tot 1* duiker?

Het eerste brevet dat je kan behalen is dit van 1* Duiker (Elementaire duiker).

Definitie

Een 1 ster duiker is een duiker die bekwaam is om veilig en correct gebruik te maken van zijn duikuitrusting in een beschermde trainingsomgeving en die klaar is om openwater ervaring op te doen, begeleid door een ervaren duiker.

Voorwaarden

– 14 jaar oud zijn bij de aanvang van je opleiding
– Medische geschikt zijn ( De medische fiche die jaarlijks door jouw huisarts, duikarts moet worden ingevuld.)
– Lid zijn van een Nelos club
– Minderjarige duikers dienen bij hun eerste aansluiting eenmalig een verklaring te laten ondertekenen door hun ouders/voogd.

Het opleidingstraject

Je opleiding start in het zwembad waarbij verschillende basistechnieken zullen worden aangeleerd: de juiste palmtechniek (zwemmen met vinnen), brilletjes leegmaken, oren klaren, apnea (onderwater blijven op één ademteug), …

Hierna beginnen we met flessen te duiken in het zwembad. Er wordt geoefend op het stabiel houden van je lichaam, op de juiste trimtechniek (blijven zweven) …

Er zal bij elke stap of nieuwe techniek ook gewezen worden op de mogelijke risico’s en gevaren, en hoe men deze kan vermijden.

Wanneer je voldoende ervaring hebt in het zwembad en de buitentemperatuur aangenamer is geworden, verhuizen we naar het open water voor je doopduik.

Deze eerste duik gaat doorgaans door op een stromingsvrije plek: de Oesterdam in Zeeland of Domein Muisbroek nabij Antwerpen. Als duikbuddy krijg je een ervaren instructeur mee.

De club voorziet ook een hapje en een drankje om jouw eerste stap in de wondere onderwater wereld feestelijk te omkaderen.

Vervolgens kan je deelnemen aan zo goed als alle clubduiken. Je training in het zwembad loopt ook verder. De opleiding tot 1 * Duiker is immers een permanente evaluatie. Je vooruitgang wordt continu beoordeeld door je begeleider. Na 5 duiken kan je gehomologeerd worden tot 1* Duiker. Deze eerste 5 duiken zijn beperkt tot 15 m. Vanaf duik 6 wordt dit 20 m. Proficiat! Je hebt zojuist je eerste duikbrevet behaald.

Kostprijs

Theorielessen: Inbegrepen in het lidgeld
Zwembadlessen: Inbegrepen in het lidgeld
Cursusmateriaal: 40 € (1)
Homologatie Nelos: 125 € (2)
Materiaal: Veel materiaal kan je gebruiken of huren van de club, maar op termijn zal je de investering zelf moeten maken.

(1) Documententas met cursusboek, duikboekje, logboekje, …
(2) Tarief voor 2019. Tarieven kunnen jaarlijkse herzien worden door Nelos.

Verdere opleiding

Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan als 1* Duiker, kan je de opleiding starten tot 2* Duiker (Elementaire duikleider).

Je leert een duikplanning opmaken, navigeren onder water op basis van een kompas, duikongevallen herkennen en er gepast op reageren, … Je krijgt een ganse reeks theorielessen: fysica, geneeskunde, decompressietechnieken, materiaal, praktisch duiken … Bij de zwembadtraining steekt men een tandje bij. Er wordt getraind op fysiek, apnea, techniek en gecombineerde oefeningen. De evaluatie zal gebeuren door middel van een reeks proeven in open water, een schriftelijk examen en eindigt met een zwembad examen.

Na het behalen van je 2* Duiker brevet, kan je nog doorgroeien naar 3* Duiker (duikleider), 4* duiker en (waarom niet?) Assistent Instructeur of zelfs Instructeur.